David Lynch İmzalı Konusu ve Kurgusu ile Beyin Yakan Film: Mulholland Drive Analizi

28 Nisan 2018
12b
0 Yorum
David Lynch İmzalı Konusu ve Kurgusu ile Beyin Yakan Film: Mulholland Drive Analizi

Selam! Şu an burada bunları okuduğunuza göre muhtemelen siz de Mulholland Drive'ı izleyip bir şey anlamayanlar kervanındansınız... Bildim değil mi? O zaman yaklaşın ve şaşırmaya hazır olun. 

Aşağıdaki analizi Ekşi Sözlük'te "sinirliyim" isimli bir yazar girmiş fakat o da başka bir yerden alıntı yapmış. Ben yine de kaynak olarak orayı göstereceğim, buraya tıklayarak o entrye ışınlanabilir ya da aşağıdan okumaya devam edebilirsiniz. İşte karşınızda Mulholland Drive analizi!

David Lynch İmzalı Konusu ve Kurgusu ile Beyin Yakan Film: Mulholland Drive Analizi

 

♦ Adım adım rüyaya doğru
aslında filmin %80'den fazlası diane'ın rüyasından ibaret. rüya olduğu için tuhaflıklar ve zor anlaşılan yerler var ama genel olarak tuhaflıkların sebebi filmin çoğunun rüyadan ibaret olması.

çok az da olsa flashback, hayal ve hallisünasyon da var. geri kalan %20'ye yakın kısım gerçek ve bunun da çoğu şimdiki zaman veya yakın geçmiş.

diane (sarışın) (filmde gerçek hayattaki adı da diane) bir swing (jitterbug) dans yarışmasında birinci oluyor; bunu hollywood'a girmek için bir basamak olarak kullanıyor.

istediği şey bir yıldız olmak, yıldız ve iyi bir aktris. ruth teyze denen kişi ölmüş aslında, mirasını diane'e bırakıyor.

diane'ın yanında olan (havaalanında) iki yaşlı kişi aslında gerçekte olmayan karakterler; bunlar sadece rüya ve hallisünasyonda var.

bu iki ihtiyar muhtemelen onun iyi yanını temsil ediyor. kara yüzlü yaratık ise onun en kötü ve çirkin yanını.

neyse, diane bazı filmlerde roller alarak ilerliyor.

bob brooker isimli bir yönetmenin yönettiği ‘the sylvia north story’ adlı filmde başrolü almak istiyor ama yine o sıralarda tanıştığı camilla (esmer, filmdeki gerçek adı) ile de ufaktan ilişki yaşamaya başlıyor.

camilla aslında kaltağın teki. kötü karakter. çıkarcı, hırslı, acımasız, biseksüel... rolü kapıyor ama diane ona hâlâ aşık. diane ile camilla aynı evde kalıyor (17 numaralı çürümüş cesedin olduğu ev).

David Lynch İmzalı Konusu ve Kurgusu ile Beyin Yakan Film: Mulholland Drive Analizi
sevişip koklaşıyorlar sürekli ama camilla bunun geleceğinin olmadığını ima ediyor ara sıra. diane anlamazdan geliyor. camilla hırslı olduğu için işinde ilerliyor. adam kesher isimli yönetmenin projesinde de camilla, yönetmeni tavlıyor. diane, adam'ı tavlayamadığı için içten içe üzgün ve camilla'yı yavaş yavaş adam'a kaptırdığını düşünüyor.

adam'ı tavlayamasa da aynı yapımda daha küçük bir rolde oynuyor camilla ile beraber. bir gün camilla ve diane evdeyken kanepede sevişmeye başlıyorlar ama sadece başlıyorlar.

diane çok hevesliyken camilla bir öpücük verdikten sonra, “bunu artık yapmamalıyız” diyor. biraz zalimce bir ifadeyle tabi. sanki onu incitmek istermiş gibi.

diane “bir daha bunu sakın söyleme” diyor ve kabullenmek istemiyor, elini camilla’nın pantolonundan içeri sokuyor ama camilla sertleşip “yapma” diyor.

diane, “onun için değil mi?” diyor ve artık lezzoların aşkı tek taraflı olarak sona eriyor. adam ile camilla evlenmeye karar veriyorlar. bir parti düzenliyorlar bunu ilan etmek için.

camilla, diane'e partiye gelmesini söylüyor, isteksiz de olsa diane kabul ediyor. akşam parti saatinde camilla bir limuzin gönderiyor diane'i alması için ve diane'e telefon ediyor "gelecek misin, araba seni bekliyor" diye...

diane isteksiz de olsa limuzine binip mulholland yolunda oturan adam’ın evine doğru gidiyor.

diane tedirgin ve düşünceli, yolun ortasında limuzin durunca tedirgin de olduğu için korkuyor, “burada durmamalıydık” diyor. şoför arkasına dönerken bir şey yapmasından korkuyor sakni ama o sırada camilla kestirme yoldan gelerek diane'i alıyor. adam kesher da aslında çok duyarlı bir adam değil. biraz ‘piç’. annesi coco... diane ile coco orada tanışıyor.

bahçede bir şeyler içtikten sonra coco yemeğe geçmeleri gerektiğini söylüyor ve az sonra diane'in kalbinin paramparça olacağı masada yemeğe oturmak üzere içeri giriyorlar. masada adam ve camilla düşman çatlatır gibi laubali. camilla bunun diane'e acı vermesini istiyor sanki.

adam karısıyla yeni boşanmış bu arada, karısı havuzu temizlemeye gelen kişiyle kendini aldattığı için boşamış ve şutlamış, "havuzu ben aldım, temizleyen adamı o..." diyor.
David Lynch İmzalı Konusu ve Kurgusu ile Beyin Yakan Film: Mulholland Drive Analizi

coco, diane'i konuşturuyor, diane hollywood'a nasıl geldiğini anlatıyor. kanada'dan gelmesi, teyzesinin ölümü, kendisine bıraktığı miras, dans yarışması, bob brooker'ın başrolü camilla'ya vermesi... buruk bir şekilde bunları anlatıyor.

adam ve camilla'nın hiç umurunda değil ama onlar çok ruhsuz ve laubali. bu diane'ı daha da kırıyor ve ölüm vuruşunu camilla yapıyor; filmdeki gerçek ismi bilinmeyen sarışınla öpüşüyor (rüyadaki sarışın camilla bu). biraz sonra da sonra adam'la öpüşerek evliliklerini ilan etmeye hazırlanıyorlar. sarışın, camilla'yı öptükten sonra dışarı çıkmak için yürüyor, bu esnada kovboy kılıklı bir adam öylesine geçiyor, muhtemelen sinema dünyasından biri. hiçbir özelliği yok aslında. diane, sarışının ve adam'ın camilla'yı öpmesi ve evlilik ilanının geliyor olması yüzünden ağlıyor.

bu arada diane masadayken ara sıra etrafındakilere bakıyor, ilk defa gördüğü, kendine dik dik bakan bir adam fark ediyor karşı masada. rüya için malzemenin çoğunun biriktiği yer bu parti. buradaki ve daha önceki birçok kişi ve sembol rüyasına girecek daha sonra.

kötülükler başlıyor

derken, parti bir şekilde bitiyor. ertesi gün (veya birkaç gün sonra) camilla diane'in evine gidiyor kırmızı elbisesiyle ama kapıda tartışıyorlar, diane ağlayarak onu içeri almıyor. sırılsıklam aşık ama onu eve almayarak ilişkiyi tamamen koparıyor. evde kendi kendine mastürbasyon yapıyor ağlayarak. ama bu içindeki hıncı azaltmıyor. onu öldürtmek istiyor.

winkies denen lokantada bir kiralik katille görüşüyor. camilla'nın bir resmini ve teyzesinin bıraktığı mirastan kalan bütün parasını ona veriyor. katil, iş bittiğinde ‘mavi anahtar’ı daha önce söylediği yere bırakacağını söylüyor.

mavi anahtar = camilla öldü

bu pazarlığa sadece kasanın yanında duran saftirik bakışlı bir erkek tesadüfen şahit oluyor, diane ile bir süre bakışıyorlar. bu adam galiba olayı anlıyor ve iki defa aynı kötü rüyayı görüyor. bir arkadaşına (veya psikolog-doktor gibi bir şey) aynı winkies lokantasında oturup gördüğü korkunç rüyayı anlatıyor.

rüyasında duvarın arkasındaki kara yaratığı gördüğünü ve tarif edilmez derecede korktuğunu belirtiyor. arkadaşıyla beraber winkies'in arkasına bununla yüzleşmeye gidiyorlar, adam aynı yaratığı uyanıkken (uyanık olduğu şüpheli) görüyor ve korkudan bayılıyor/ölüyor. bu yaratık aslında diane'in içindeki kötülük ve hınç. adam ona şahit olmuştu. biraz saf bir arkadaş; kalp gözü açık galiba.

katil işi bitiriyor ve mavi anahtar bir şekilde diane'in evindeki sehpanın üzerindeki yerini alıyor. diane bir halt etti ama içi rahat değil. ne de olsa sırılsıklam aşıktı. şimdi bir de vicdan azabı ve polis korkusu sarıyor içini. iyice bunalıma giriyor, kötü rüyalar görüyor. bir gece swing dans yarışmasında birinci oluşunu (en baştaki renkli dans sahnesi) görüyor.

uyanıyor, kafasını kaldırıp gördüğü rüyayı hatırlıyor, birkaç saniye sonra kırmızı yastığına kafasını yüzüstü koyup tekrar yatıyor. hayalleri vardı ama olmadı, cinayetle bitti, bu yüzden görüyor rüyaları...

işte tam da bu anda, kafayı koyup uyuduktan sonra bir rüya daha görüyor ki, bu rüya filmin baştaki %80'ini oluşturan rüya. filmin %80'i burada yatıyor.

sabah çok da hoşlaşmadığı komşusunun kapıyı çalmasıyla uyanıyor. komşusu kalan eşyalarını almak için geliyor, tabaklarını alıyor, çıkmadan önce sehpanın üstünde piyano şeklindeki kül tablasını görüyor.

“bu benim” diyerek onu da alıyor. mavi anahtar da orada tabi o esnada. bu arada komşusu iki dedektifin yine geldiğini söylüyor, dedektifler diane'den şüpheleniyorlar veya konuşmak istiyorlar. diane bu yüzden polislerden çok korkar oluyor. derken, komşusu eşyalarını ve kül tablasını alıp gidiyor.

diane üstündeki kirli beyaz sabahlığıyla kahve yapmaya başlıyor, o esnada mutfak tezgahının başında hayal veya hallisünasyon olarak camilla'yı görüyor. camilla’ya, “döndün...” diyerek ağlamaya başlıyor, hâlâ çok seviyor ve yaptığı şey beynini kemiriyor. birkaç saniye sonra kendine geliyor, kahvesini alıp kanepeye oturuyor. muhtemelen akşama kadar oturuyor ve düşünceler beynini kemirip duruyor; diane korku içinde... sonra kapı çalıyor sert sert, artık kayışın koptuğu yer burası; kapının altından parmak boyunda giren iki ihtiyarın hallisünasyonu; diane’i kovalıyor. çığlıklar atarak çıldırıyor ve kendini yatak odasına atıp çekmeceden silahı alıyor ve intihar ediyor.

gerçek hayat burada bitiyor.

‘otu çek, köküne bak’

karmaşık bir zihnin çakallıkları

buraya kadar olan kısım ‘lineer’ ve gerçeküstü olmayan hikaye. geri kalanlar ise rüya ve çok az da soyut görüntüler.

gelelim rüyaya:

işte en eğlenceli kısmı burası. yönetmen, sigmund freud'un ne kadar numarası varsa kullanmış. simgelerle ve diane'in bilinçaltındaki verileriyle rüyayı süslemiş ve şekillendirmiş. rüya görüldüğünde cinayet işlenmiş, aslında her şey olup bitmişti. diane rüyayı hayatının son gecesinde görmüştü, rüyadan sonra bir gündüz daha yaşadı ve o günün akşamına intihar etti.

filmin ilk sahnesinde diane'in kırmızı yastığa kafayı koymasıyla, kovboy'un gelip, "tatlı kız uyanma vakti" demesi (komşunun kapıyı çalması) arasındaki kısım rüya. diane rüyasında olayları anladığı gibi veya olmasını istediği gibi görüyor. gerçekte boka saran hayatını kabullenemiyor ve rüyada olmasını istediği gibi veya anladığı gibi görüyor her şeyi.

esmer (daha bir adı yok) limuzinde giderken yolda duruyor (kendisi gerçekte partiye giderken durduğu yerde).

şoför esmer'e silah çekiyor (gerçekte kendi de korkmuştu). bir kaza oluyor ve esmer kurtuluyor, ama hafıza gidiyor. (esmer'e format atıyor, kendi istediği gibi iyi bir karakter olacak). esmer şehre en kestirme yoldan gidiyor bilinçsizce, herhangi bir evin önünde tesadüfen sığınacak bir yer buluyor (bu tesadüf sarışının bilinçaltındaki hayali).

esmer sabaha kadar orada kalıyor, bu arada gerçekte yaşamayan ruth teyze, kanada’ya yapacağı seyahat için bavullarını taksiye taşıyor. kanada’ya film çekimi için gidiyor (eski bir aktris). bu arada ilginç bir bilgi buldum, hollywood'da, sinema sektöründe çalışmak üzere “kanada’ya gitmek” ölmekle eşdeğer tutulurmuş.

yani ruth'un gerçekte ölümü, rüyada kanada’ya gidişiyle simgelenmiş, gerçekte diane, hollywood'da olduğu için bu kuralı biliyor, ayrıca ruth da bir aktris, kanada'ya giden herhangi biri değil. sarışın yeğeninin evinde kalmasına izin vermesi de bıraktığı mirası ve/veya diane'in hayallerini simgeliyor. o arada bir fırsat bulup esmer eve dalıp gizleniyor (bunlar sarışın’ın esmer'e ulaşmak için fantezileri). bu esnada sarışın büyük hayallerle los angeles'a geliyor. kendine yol boyunca eşlik eden iki ihtiyar var yanında (gerçekte yoklar).

buradaki adı betty. betty ismi cinayet anlaşmasının yapıldığı winkies'teki garson kızın gerçek ismi. bilinçaltında kalmış, onu kullanıyor. son derece saf ve iyi bir karakter olan betty, teyzesinin evini buluyor. coco, oranın yöneticisi, onu iyi biri olarak betimliyor rüyasında (partideki sohbet masasında ona iyi davranmıştı).

tonton coco, evi gösteriyor, betty çok mutlu, rüyaları gerçek oluyor, her şey toz pembe. eve girip geziyor, banyoya girdiğinde duşta esmeri görüyor. esmer’in kafa bi milyon, tabi ad-soyad, nüfusa kayıtlı olduğu yer falan yok.

esmer kendine ‘rita’ ismini buluyor posterden. az sonra esmer duştan çıkınca ismini rita olarak söylüyor, yaralandığı ortaya çıkıyor, çok mülayim bu arada, hırslı ve acımasız esmer gitmiş, yerine diane'in istediği yumuşak karakter gelmiş. biraz uyumak istiyor hatırlamak için.

uyandığında hâlâ hatırlayamadığı için ağlıyor, sarışın “çantana bakalım” diyor. paraları ve mavi anahtarı görüyorlar. onları mavi bir kutuda saklıyorlar. paralar muhtemelen gerçekte kiralık katile verilen paraları temsil ediyor (zoruna gitmiş bütün parasını vermek)... aynı çantanın içinde mavi anahtar da olması bu çantayı tamamen cinayet anlaşmasının bir yansıması yapıyor.

David Lynch İmzalı Konusu ve Kurgusu ile Beyin Yakan Film: Mulholland Drive Analizi


bu arada paralel olarak gelişen diğer olaylar var; yönetmen adam kesher bir masada menajeri ve yapımcılarla beraber. ‘italyan kardeşler’ gelecek ve çalıştıkları proje için bir kız önerecekler. italyanlar geliyor, çok sertler ve tuhaflar (çünkü rüya). bu kadar sert görünmelerinin sebebi o adamı partide görmesiydi. orada da dik dik bakmıştı diane’e. bilinçaltı bunu çok büyütmüş, adamı psikopatın teki yapmış. o kadar ki, espresso kahveyi beğenmeyince bile kontrolden çıkan, nezaketsiz, kusan, tüküren, sert, tuhaf bir adam. diğer italyan, çantadan sarışın bir kızın resmini çıkarıyor, bu, partide esmer'i öpen sarışın, rüyadaki adı da camilla.


italyanlar adam'ı zorluyorlar, başrolde bu kızın olması için. adam karşı çıkıyor.

yani betty böyle düşünüyor. gerçekte adam'ın ve diğer yönetmen bob'un esmer'e başrol vermesini biraz 'sinema mafyası'na bağlıyor. kendini böyle avutuyor ama yine de adam'a kızgın.

adam ‘olmaz’ deyip rest çekiyor ve arabasına atlayıp eve doğru gidiyor, eve girerken havuz temizliği yapan adamın pikabını görüyor (gerçekte adam boşandığını anlatmıştı). sonra yatak odasına giriyor ve karısını kendine boynuz monte ederken yakalıyor. adam, karısının mücevherlerine boya döküyor ve temizlikçi heriften dayak yiyor, üstü başı boya ve burnu kanamış vaziyette dışarı atılıyor.

bu, sarışın’ın ona olan kırgınlığı yüzünden rüyada onu soktuğu hal. ya da adam'ı bu şekilde 'mazur' görüyor. adam gidip köhne bir otelde saklanıyor. bu arada italyanların 'baba'sı olayı telefonla vs. takip ediyor. baba, -haşa- 'godfather', onun kafasında büyüttüğü 'sinema mafyası' ve çocukça hayali. başarısızlığını biraz bunlara bağlamak istiyor.

adam oteldeyken, otelci kredi kartlarının iptal edildiğini vs. söylüyor. adam durumu öğrenmek için asistanı olan kızı arıyor, kız iflas ettiğini anlatıyor. durumu kurtarmak için kovboy denilen bir adamla görüşmesi gerektiğini söylüyor.

kovboy, partide sadece bir an geçerken gördüğü önemsiz bir kişiydi ama ona çok esrarengiz gelmiş, ona burada esrarengiz adam rolü veriyor. adam koyboy'un yanına gidiyor, kovboy cool, nüfuzlu, tehditkâr ve filozof gibi bir adam.

adam'ı nazikçe tehdit ediyor; işine dönmesini ve sarışın camilla'yı seçmesini söylüyor (betty başarısız hayatını kabullenmek yerine bunlara bağlıyor rüyasında).

önceki gün teyze ruth'un (aunt ruth -untruth-) evindeyken, komşusu deli kadın gelip bir şeylerin yolunda olmadığını söylüyor, kendi bilinçaltı betty'yi iğneliyor. coco bu esnada son derece toz pembe yürüyen işlere uygun bir şekilde sarışına fakslanan replikleri getiriyor.

esmer ile pratik yapıyorlar, duymak istediği gibi esmer onun oyunculukta iyi olduğunu söylüyor, (bunu kariyerini çalandan duymak ister çünkü). ayrıca esmer bu pratik esnasında oldukça tutuk, iyi bir oyuncu değil, hatta betty'nin konsantresini bozuyor ve betty ağlaması gereken yerde gülüyor. ertesi gün betty seçmeler için ihtiyar yapımcı wally'nin yanına gidiyor, aynı zamanda teyzesinin de dostu. oradaki ihtiyar oyuncuyla performansını kusursuz bir şekilde sergiliyor (çünkü kendi kusursuz olduğuna inanıyor).

buradaki yaşlı oyunucyla betty'nin canlandırdığı sahnedeki diyaloğa dikkat; yaşlı adamı kaldırıp yerine esmeri koyun bir bakalım. gerçek diane, sanki rüyadaki betty üzerinden gerçek camilla'ya olan gerçek hislerini anlatıyor. "seni hapse atarlar", "seni öldürürüm", "o zaman seni de hapse atarlar", "senden nefret ediyorum " ifadeleri ama bu esnada öpüşmeleri ve sonunda betty'nin ağlaması. çok ilginç.

oradaki yönetmen ise, yani bob brooker, tutuk, aptal, mal gibi bir adam... çünkü gerçek hayatta ona başrol vermemişti, bilinçaltı, onun yetenekten anlamayan biri olduğuna inanıyordu. rüyada da onu bir mal haline getirmiş. ondan başka herkes kendisindeki yeteneği görüyor ama o mal görmüyordu.

yapımcı wally'nin eski karısı da bu yeteneği görüp onu adam'ın yanına götürüyor, “bu projeye bayılacaksın” diyor betty'ye.

bu esnada adam, kovboy'un dediği gibi, seçmelerde... tam o sırada betty sete giriyor, hayalindeki gibi, adam ondan gözlerini alamıyor, o da adam'den. sonra sıra sarışın camilla'ya geliyor. aslında zayıf mimikleri olan yeteneksiz biri sarışın camilla. adam zorlandığı için seçiyor onu: “this is the girl.”

betty tam o sırada eve gitmesi gerektiğini hatırlıyor. eve gidip esmer'in kim olduğunu araştırmaya başlıyorlar. daha önce kaza olmuş mu diye ankesörlü telefondan bir arama yapmışlardı, betty çocuk gibi mimiklerle "evet bir kaza olmuş" demişti. telefon winkies lokantasının hemen yanındaki telefon (hep önceden görmüş olduğu, bilinçaltındaki yerler).

tuhaf ve çocuksu bir hayal şeklinde, polisler fazla zorluk çıkartmadan bilgi veriyorlar. kendince hafiyecilik oynuyor rüyasında. sonra winkies'te oturup (çünkü burayı gerçekte biliyor) kahve içiyorlar. garson kızın adı diane (gerçekte kendi adı).

esmer'e ‘diane selwyn’ adını çağrıştırıyor, eve gidip telefon rehberine bakıyorlar, adresi buluyorlar (diane selwyn gerçek hayattaki tam adı).

adrese taksiyle gidip evi buluyorlar ama ön girişte arabada oturan adamlar ürkütüyor esmeri. esmerin hafızası yok ama temkinli, peşinde birilerinin olabileceğini düşünüyor. bu gerçek diane'in içindeki polis korkusunun bir tezahürü de olabilir.

adrese gittiklerinde başka bir hatun çıkıyor, daireleri değiştirdiklerini söylüyorlar (gerçekte de öyle). kadın kendisinin de geleceğini söylüyor, bazı eşyaları olduğunu ve alacağını söylüyor (gerçekte de öyle ve sarışın bunu rüyada da hatırlıyor). son anda çalan telefon yüzünden vazgeçiyor komşusu (rüyada onun gelmesini istemiyor, ikisi dedektifçilik oynayacak).

17 numaralı eve gidip kapıyı çalıyorlar ama açan yok. sarışın eve pencereden giriyor ve kapıyı açıyor, evde ağır bir koku var. odalara bakıyorlar ve yüzü tanınmayacak haldeki sarışın cesedi görüyorlar yatakta. bu aslında sarışın’ın kendisi. rüyada gerçek kendisini ölü görüyor ama onun kendisi olduğunu bilmiyor.

eve dönüyorlar, esmer bundan çok etkileniyor, onun kendisi zannedilerek öldürülmüş olabileceğini düşünerek çok korkuyor. eve gidince, tanınmamak için saçlarını kesmeye kalkıyor, sarışın onu durdurup ona yardımcı oluyor (gerçekte ona aşık, onun için her şeyi yapar). sarı bir peruk veriyor ona, "başkası gibi oldun" diyor (belki de başkası gibi olmasını hep istemişti).

esmer yine içerideki kanepede yatmak üzereyken rahat yatakta yatması için yanına çağrıyor, o da hiç zorluk çıkartmadan geliyor (çünkü onun fantezisi ve delice istediği mülayim karakter bu).

aşk aşk aşk

ve sılencıo

esmer sayıklayarak uyanıyor gecenin 2'sinde, “benimle bir yere gel” diyor ve club silencio'ya gidiyorlar o saatte. club silencio aslında betty'nin bilinçaltında bilmekte olduğu bazı şeylerin tezahür ettiği yer. filmdeki en yoruma açık bölümlerden biri. "bando yok, her şey kayıt", çok dokunaklı şarkı söyleyen kadın ağlatmayı başarsa bile, playback çıkıyor ve beyin mıncıklaması geçiriyorsun. aslında sizi bu kadar etkileyen hollywood'un altı astarı yok. ağlayacak kadar etkilenebilirsiniz ama aslında arkasında playback var, her şey yalan.

büyük hayallerle geldiğimiz hollywood yalan, bu ışıltılı dünya yalan (yönetmenin de mesajları var tabii filmde).

bu sırada betty'nin çantasında beliren mavi bir kutu var. daha önce anahtarını rita'nın çantasında buldukları kutu.

pandora'nın kutusu...

bu betty'nin içindeki hırs, aşk, ihtiras, intikam, cinayet vs... bütün kötü hislerin olduğu kutu.

şovu sunan top sakallı arkadaş kim? ben onun 'şeytan' olduğunu düşünüyorum. mavi kutunun onun çantasında belirmesine sebep olan kişi bu hokkabaz. ona dik dik bakarken gök gürültüsü sesi gelmişti ve betty oturduğu yerde zangır zangır titremişti. muhtemelen bu şeytanın ona cinayet fikrini vermesini ve onu tetiklemesini simgeliyor.

eve gidip onu açmak üzereyken betty kayboluyor, çünkü o kutuyu gerçek hayatta açtığı için çok pişman, galiba rüyada bunu üstlenmek istemiyor. esmer onu açıyor (bu içindeki kini ve intikam hırsını serbest bırakmak demek, cinayet siparişi vermek demek). kutunun içine giriyoruz, kutu yere düşüyor, ruth teyzenin yatak odasında, ruth teyze sesi duyup geliyor, odaya bakıyor ama kutuyu göremiyor. muhtemelen bu, ruth teyzenin betty'deki o kötü yanı görememesi gibi bir anlama geliyor olabilir. ya da bütün bunlara -farkında olmasa da- onun biraz sebep olduğu şeklinde yorumlanabilir.

sonra kovboy geliyor ve çürümüş cesede "tatlı kız uyanma zamanı" diyor. o çürümüş ceset aslında gerçekte hiç olmadı, yani gerçekte son sahnede ihtihar etmiş olan diane değil o. kıyafet ve pozisyon farklı. o ceset şu anda bu rüyayı görmekte olan diane. aynı gecelik, aynı yatak, aynı oda. ayrıca rüyadaki cesedin elinde silah falan yok. kafada delik de yok. o muhtemelen yaşadıkları yüzünden 'ölmeden ölmüş' olan diane. sadece rüyada ve yüzü tanınmadığı için betty onun kendisi olduğunu bilmiyor.

neyse, komşu kapıyı çalıyor, (hani bazen bir sesle uyanırız ama bu sesin kaynağını rüyamızda farklı bir şey olarak görürüz) komşunun gerçekte kapıyı çalması kovboy'un yatak odasının kapısını çalması olarak görünüyor rüyanın sonunda. rüya bitiyor, yatakta doğrulup gördüğü tuhaf rüyayı kısaca bir düşünüyor ve yukarıdaki lineer gerçek hayatta kaldığımız yerden devam ediyoruz.

filmin sonunda da birkaç soyut sahne var, winkies'in arkasındaki evsiz kara yaratık ki, bu sefer bir gece vakti ateş yakmış elindeki mavi kutuya bakıyor.

o aslında erkek değil, aslında o diane'in halet-i ruhiyesinin bedene dönüşmüş hali. bitkin, evsiz, çaresiz, başarısız, hayal kırıklığına uğramış, aşık, vicdan azabıyla dolu, suçlu, kirli, aşkını öldürtmüş, tamamen tükenmiş ve kararmış bir ruh, yönetmenin mükemmel tasviri; bence filmin en güzel sahnelerinden biri.

sondaki çıldırma sahnesi ile bu kara vatandaş arasında aslında çok güzel bir bağlantı var. diane çıldırmadan önce kanepesinde oturuyordu. eşzamanlı olarak bu kara yaratığı düşünün. aslında aynı anda diane'in iki farklı görünüşü. kanepede oturan gerçek görünüşü, winkies'in arkasındaki ise yönetmenin bütün çıplaklığıyla ortaya koyduğu diane'in iç dünyasının görsel olarak tercüme edilmiş hali. ikisi de eşzamanlı ve paralel.

kara, bitkin bir şekilde elindeki mavi kutuya bakarken, paralelde diane, yediği haltı, serbest bıraktığı kini, kaybettiklerini düşünüyor kanepesinde, pişman ve bitkin.

kara, winkies'in ve duvarların arkasında (diane de winkies'teki tetikçinin arkasına saklandı cinayet için).

kara, bir akşam vakti, her şeyini kaybetmiş bir evsiz gibi, tamamen tükenmiş pislik içinde (kanepedeki diane gibi).

kara, mavi kutuyu bir kese kağıdına koyuyor ve yere bırakıyor (diane bu yaptığından kurtulamıyor, geri dönemiyor).

kutudan parmak boyunda iki ihtiyar çıkıyor (aynı anda diane'in kapısı çalıyor ve ihtiyarlar kapının altından giriyor.)

diane'in içindeki vicdan azabı ve yakalanma korkusu o kadar dayanılmaz boyutlarda ki çalan kapı artık kayışı kopartıyor, muhtemelen dedektiflerin geldiğini düşünüyor ve ihtiyarlar onu çıldırtıp intihara sürüklüyor (tabancayı aldığı çekmeceye dikkat, orada gerçek mavi kutu var, muhtemelen önemsiz bir kutu).

son sahnedeki dumanlar... bunlar 'şeytan'ın olduğu tiyatrodaki dumanlar gibi.

aradaki farklı ortaya koymak için; dumanların üzerinde beliren diane'in son hali (kara yüzlü hali), hemen ardından da hayalleri...

mavi saçlı kadın (soyut) ve... silencio, sessizlik...

muhtemelen beynini kemiren duygular ve hallisünasyonlar yüzünden özlemini çektiği şey ‘silencio’. esmer’in gecenin bir yarısı ‘silencio’ diye sayıklayarak uyanmasının da sebebi bu olabilir.

...ama lynch bu, her şey olabilir...
David Lynch İmzalı Konusu ve Kurgusu ile Beyin Yakan Film: Mulholland Drive Analizi


lynch'in dikkat çektiği kilit sahnelerden birinin kahve sahnesi olması da şu şekilde; (çok önemli bir şey yok aslında sadece biraz dikkat). kahve yaptığında aslında cinayeti işletmiş ve vicdan azabı içinde. üzerinde kirli beyaz sabahlığı var. muhtemelen intihar ettiği günün sabahı, yani lineer zaman çizgisinin sonu...

kahvesiyle kanepeye yürürken kanepede yarı çıplak olarak esmer görünüyor. kendi de kanepenin üzerinden geçip esmer’in üstüne çıkıyor ve elindeki bardağı sehpaya bırakıyor. amaaa sabahlığı olan sarışın bu sefer yarı çıplak, sehpaya bıraktığı şey kahve değil viski, sehpada mavi anahtar yok ve piyano kül tablası daha alınmamış,

yani flashback ve gerçek hayat. diğer flashback de masturbasyon sahnesinde.

sarışın masturbasyon yaparken birdenbire telefon çalıyor, diğer odaya gidip telefona bakıyor. telefon “araba seni bekliyor, partiye gelecek misin?” diyor. ama dikkat; masturbasyon esnasındaki kıyafetle öbür odaya telefonda bakmaya gittiği kıyafet farklı. yani arada bağlantı yok, telefona bakması flashback ve gerçek hayat.

-----------------

minik tespitler

- rüyada neden mavi kutu var, onun temeli ne?

diane'in intihar ettiği sahnede, çekmeceden silahı alırken mavi kutu çekmecede görünüyor. zaten böyle bir kutusu var, gerçekte çok bir anlamı yok belki ama bu kutu da rüyasına giriyor. muhtemelen pandora’nın kutusu kavramını biliyor ve rüyasında o şekilde tezahür ediyor.

- rüyada betty ile rita 17 numaralı eve giderken rita neden girişte park etmiş arabanın içindeki gözlüklü iki adamdan korkuyor?

kendi yakalanma korkusunu biraz rita üzerinden yaşıyor rüyada. rita hafızasını kaybettiği için biraz fazla temkinli. kapının önünde park etmiş arabadaki iki gözlüklü adamın kendisini aradığını düşünüyor. zaten eve girdikten sonra da yatakta kendisi yerine öldürülmüş olduğunu düşündüğü birinin cesedini görünce iyice korkuyor.

- rüyadaki toplantıdaki vatandaş neden bu kadar donuk ve espresso kahve istiyor?

gerçekte partide onun kendisine donuk donuk baktığını görüyor bir ara, bu onun bilinçaltına yerleşiyor; donuk duruşu ve eskiden beri gelen bir inanışı yüzünden onu italyan mafya adamlarına benzetiyor. inanışı da şu: başarısızlığı aslında hollywood'daki yeraltı dünyası yüzünden. burada yetenekler değil güç konuşuyor. bu yüzden rüyasında onu aynı şekilde donuk, ruhsuz, korkutucu ve imkansız derecede mükemmel bir espressodan başkasını yutmayan gerçek bir italyan olarak görüyor. diğer italyan’ı başka yerde gördüğümü hatırlamıyorum ama ilginç derecede al pacino'ya benziyor. bu da onun kafasında oluşturduğu diğer italyan mafya karakteri.

- rüyada al pacino'ya benzeyen adam neden "help meeee!" diye bağırıyor?

bir inanışa göre, partide diane bir fincandan su içiyor, fincanın üzerindeki desenler ‘s.o.s.’ gibi görünüyor (rüyada diğer adamın espresso içtiği fincan farklı tabi) s.o.s.'u burada böyle bağırıyor ve bence çaresizliğini bu şekilde haykırıyor.

- rüyada esmer limuzindeyken, limuzin durduğunda neden şoför ona silah çekiyor?

gerçekte daha önce kendi de limuzinle aynı yerde durmuştu ve biraz tedirgin olmuştu. bu ortam onu da tedirgin etmişti, cinayet için güzel bir ortam... esmer'i öldürttüğü için de burada ona silah doğrultulmasını sağlıyor. ama belki pişmanlığından dolayı bir kazayla onu kurtarıp kafasına format atıyor ve istediği esmer'i oluşturuyor. belki de esmer'i gerçek hayatta öldürtmüş olmasını başkasının üzerine atıyor. silahı gerçekte onun kiraladığı tetikçi doğrutmuştu burda silah tamamen başka biri tarafından doğrultuluyor.

- rüyada neden esmer’i limuzinde ve aynı kendi gibi görüyor?

limuzinde aynı yolda, aynı yerde duruyor, aynı sözleri söylüyor. galiba kendisinin olması gereken yerde o var diye. bu yüzden ona silah çektiriyor ama aynı zamanda kurtarıyor da.

- rüyada coco'yu neden iyi ve tonton bi karakter olarak görüyor?

çünkü partide coco onu dinlemişti, mimikleri onu anlıyor gibiydi ve elini tutmuştu.

- rüyada club silencio'dan geldikten sonra mavi kutuyu açacakken neden betty birdenbire kayboluyor?

kutunun açılması kötülüğün salınması demek. gerçekte yaptığı şeyi biliyor ve üstlenmek istemiyor. bunu gerçekte bir kere yaptı ama burda buna ortak olmak bile istemiyor.

- toplantıdaki italyanların neden italyan olduğunu düşünüyor?

birincisi, dik bakışları yüzünden partideki adamın mafya tipli olduğunu zaten düşünüyor. ikincisi, esmer, "casablanca'ya luigi ile hiç gitmedim" diye bir laf ediyor. luigi bir italyan ismi ve bu dik bakışlı adamla bir ilişki kuruyor, belki de onun ismi olduğu belli.

gizemli kovboy’a dair

yönetmenin seyirciye çaktığı güzel bir mesaj:

rüyada kovboy, adam'la konuşurken diyor ki; “ukalalıkla o kadar meşgulsün ki düşünmüyorsun.”

aslında seyirciye mesaj çakıyor, filmi anlamaya çalışması için.

‘ben sürrealist bir david lynch filmi izliyorum, entelim’ falan ayaklarını boşver, dikkat et diyor. otur ve düşünerek izle diyor, eğer işini iyi yaparsan beni bir kere daha göreceksin. kötü yaparsan iki kere daha göreceksin diyor. ilginçtir ki adam onu aslında bir daha hiç görmüyor. ama seyirciye iki kere görünüyor; 1) kızı uyandırırken, 2) partide arkadan geçiyor.

seyirci iki kere gördüğüne göre kötü mü yaptı seyirici işini? evet, sayılır...

ve işte bomba; iki defa görünüyor ama biri rüya karakteri diğeri gerçek. eğer fark edersen, ilk göründüğünde (ağılda) rüya karakteri olan koyboy bir kere daha rüya karakteri olarak görünüyor (yatak odasında). ikinci görünmesinde (partide) aslında o rüyada konuşan kovboy değil, haberi bile yok bir şeyden, sadece partideki biri.

bir başka bakış açısı da şu; film zihinlerde doğrusal-lineer olarak birleştirilebilirse, kovboy, “beni x kere göreceksin” dedikten sonra sadece 1 kere görünebilir, partide görünmesi rüyadan önce, bu sayılmaz böylece. yani önce parti, sonra kesher ile konuşma, son olarak uyandırma...

kovboy'u burada biraz yönetmeni de simgeliyor. yönetmen seyirciye vereceği mesajı doğrudan kovboy'un ağzından veriyor. bir at arabası örneği veriyor; david'e soruyor "bir at arabasını kaç kişi kullanır?" diye. david bu basit soruya azıcık şaşırıp "e biir" gibi bir cevap veriyor. at arabası çok özel bir seçim. aslında at arabasını bir kişi de kullanabilir iki kişi de. at arabası, burada filmi, kullanan bir kişi ise yönetmeni simgeliyor. "eğer kafanı çalıştırıp sana verdiğim fırsatı iyi değerlendirirsen sen de benimle beraber bu arabayı kullanabilirsin" diyor adam'a (aslında bize). yani eğer görmeyi, çözmeyi ve hatta hayal kurmayı becerirsen filmin ikinci yönetmeni olursun diyor seyirciye.

tetikçinin mavi anahtarı

diane tetikçiyle anlaşma yaptıktan sonra tetikçi mavi anahtarı gösteriyor. diane “bu neyi açıyor?” diye soruyor, tetikçi gülüyor. anlamsız gibi görünen bir diyalog.

rüyada esmer’in kimliğini ilk bulmaya çalıştıkları sırada, esmer’in çantasını karıştırırken üçgen şekilli mavi anahtarı buluyorlar, bir anlam veremiyorlar o anda. rüyanın görüldüğü zaman gerçekte cinayetin sonrası, yani gerçekte küçük mavi anahtarı biliyor, rüyada üçgen anahtar olarak çıkıyor. bunun ‘ölüm’ anlamına geldiğini de biliyor.

aslında tektikçiye “bu neyi açıyor?” diye sorarken gerçekten merak etmişti. esmer'in çantasından çıkan anahtar için de aynı merak rüyada var, oraya yansımış. ‘bu neyi açıyor?’un cevabı ise club silencio'dan geldikten sonra veriliyor: pandora’nın kutusu’nu, yani kötülüğü. rüyadaki büyük mavi anahtar da, gerçek küçük mavi anahtar da aslında ölümü simgeliyor. mavi kutu açılacakken de birden ortadan kayboluyor, buna tahammül edemiyor aslında…

David Lynch İmzalı Konusu ve Kurgusu ile Beyin Yakan Film: Mulholland Drive Analizi

listesine yorum yap!
Henüz kimse yorum yapmadı...
SEN İLK OLABİLİRSİN!
david lynch filmlerimulholland drive filmi konusumulholland drive filmi analizimulholland drive filmi açıklamasımuholland çıkmazı filmimuholland çıkmazı filmi konusumuholland çıkmazı filmi açıklaması
EN AKTİF ÜYELER
Mızrak da Var Tank da! Farklı Çağlarda Geçen En Etkileyici Savaş Filmleri!
Mızrak da Var Tank da! Farklı Çağlarda Geçen En Etkileyici Savaş Filmleri!
Dünyadaki her ülke, her zaman olası bir savaşa hazırlıklıdır. Belki de tam olarak bu yüzden, savaş filmleri 7'den 70'e herkesi kendine çeker ve her izleyeni de heyecanlandırır. Çünkü savaş filmi izleyen kişi o an, gördüğü sahnelerin, bir gün gerçekleşebileceğinin farkındadır. Bu yüzden sürekli olarak savaş filmlerindeki başrollerin yerine kendini koyar ve "Ben olsam o an ne yaprdım?" sorusuna cevap arar.  Mutlaka İzlemeniz Gereken 8 Hapishane Filmi! ► İşte ben de bugün sizlere izleyip, beğendiğim etkileyici savaş filmi önerileri sunmaya geldim. Birazdan göreceğiniz listedeki savaş filmleri, eski çağ savaş filmleri ve günümüzde yaşananlar olarak ikiye ayrılıyor. Yani aşağıda size tavsiye ettiğim savaş filmleri arasında ok ve mızrakla yapılan savaşları da göreceksiniz, lazerli tankların kullanıldığı modern savaşları da... Hadi gelin şimdi o mutlaka izlemenizi tavsiye ettiğim etkileyici savaş filmleri nelermiş birlikte görelim!  Listemize eski çağ savaş filmlerinden başlamak istiyorum: "The Great Battle"[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/157/55/mizrak-da-var-tank-da-farkli-caglarda-gecen-en-etkileyici-savas-filmleri-780x439.jpg[/RESIM]"Kaan bu filmin konusu ne? IMDb puanı, izleyenlerin yorumları nasıl?" diyenler hemen aşağıdaki butona tıklayabilirler.  Filme Git ► "The Great Wall"[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/157/90/mizrak-da-var-tank-da-farkli-caglarda-gecen-en-etkileyici-savas-filmleri-780x439.jpg[/RESIM]Şaşırtıcı savaş teknikleri, kullanılan renkler ve dönemin atmosferi, hepsi kıvamında. Bu fantastik savaş filmine bayılacaksınız.  Filme Git ► "The King"[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/157/92/mizrak-da-var-tank-da-farkli-caglarda-gecen-en-etkileyici-savas-filmleri-780x439.jpg[/RESIM]Game of Thrones tadında bir film mi arıyorsunuz? O zaman bu film sizin işinizi görecektir.  Filme Git ► "Outlaw King"[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/157/43/mizrak-da-var-tank-da-farkli-caglarda-gecen-en-etkileyici-savas-filmleri-780x439.jpg[/RESIM]"Kaan üstteki filmi izledim, başka var mı?" diyenler, Game of Thrones havasındaki bu filme de bayılacaklardır.  Filme Git ► Kılıcı mızrağı geride bırakıyor ve silah ve tankların kullanıldığı savaş filmlerine geçiyoruz: "The Siege of Jadotville"[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/157/4/mizrak-da-var-tank-da-farkli-caglarda-gecen-en-etkileyici-savas-filmleri-780x439.jpg[/RESIM]Gerçek olayları konu alan bir Netflix imzalı bir savaş filmi izleyeceksiniz. Kaçırmayın derim.  Filme Git ► "T-34"[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/157/52/mizrak-da-var-tank-da-farkli-caglarda-gecen-en-etkileyici-savas-filmleri-780x439.jpg[/RESIM]Şöyle iyi bir tank filmi mi arıyorsunuz? O zaman bu film tam sizlik! "Kaan demişti" dersiniz... Filme Git ► "Fury"[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/157/7/mizrak-da-var-tank-da-farkli-caglarda-gecen-en-etkileyici-savas-filmleri-780x439.jpg[/RESIM]Bolca savaş, bolca tank ve şahane bir oyuncu kadrosu... Hala izlemediyseniz hemen şimdi izleyin. Filme Git ► "Operation Red Sea"[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/157/13/mizrak-da-var-tank-da-farkli-caglarda-gecen-en-etkileyici-savas-filmleri-780x439.jpg[/RESIM]Şöyle son teknoloji silahların çekildiği modern bir savaş arıyorsanız bu film tam sizlik.  Filme Git ► "Panfilov's 28"[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/157/22/mizrak-da-var-tank-da-farkli-caglarda-gecen-en-etkileyici-savas-filmleri-780x439.jpg[/RESIM]Çoğu kişinin varlığını bile bilmediği bu filmi ben çok sevdim. Mutlaka izleyin derim.  Filme Git ► "12 Strong"[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/157/10/mizrak-da-var-tank-da-farkli-caglarda-gecen-en-etkileyici-savas-filmleri-780x439.jpg[/RESIM]Yıllar önce Amerika'ya yapılan ikiz kule saldırılarından sonra yaşananları konu alıyor bu filmimiz. 12 kişilik bir grup Afganistan'da bir operasyon düzenliyor. Filme Git ► "Lone Survivor"[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/157/31/mizrak-da-var-tank-da-farkli-caglarda-gecen-en-etkileyici-savas-filmleri-780x439.jpg[/RESIM]Bu tamamen gerçek olaylara dayanan filmde de Taliban'a karşı yapılan bir operasyon konu alınıyor.  Filme Git ► "Hacksaw Ridge"[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/157/21/mizrak-da-var-tank-da-farkli-caglarda-gecen-en-etkileyici-savas-filmleri-780x439.jpg[/RESIM]Yönetmen koltuğunda Mel Gibson'ın oturduğu bu şahane filmi de mutlaka izleyin derim. Filme Git ► Şimdi göreceğiniz tavsiyelerim ise gümbür gümbür savaş içermese de savaş atmosferini çok iyi işliyorlar: "The 12th Man"[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/157/44/mizrak-da-var-tank-da-farkli-caglarda-gecen-en-etkileyici-savas-filmleri-780x439.jpg[/RESIM]Buz gibi bir havada, savaşın tam da ortasında muazzam bir hayatta kalma mücadelesi izleyeceksiniz.  Filme Git ► "Der Hauptmann"[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/157/67/mizrak-da-var-tank-da-farkli-caglarda-gecen-en-etkileyici-savas-filmleri-780x439.jpg[/RESIM]Sıradan bir er, bir komutan kıyafeti giyerse neler olur? Tamamen gerçeğe dayanan bu filmi mutlaka izlemelisiniz.  Filme Git ► "Under Sandet"[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/157/48/mizrak-da-var-tank-da-farkli-caglarda-gecen-en-etkileyici-savas-filmleri-780x439.jpg[/RESIM]Danimarka kıyılarına yerleştirilen binlerce mayını çıkrmakla görevli genç askerler... Bu film sizi çok etkileyecek.  Filme Git ► "The Boy in the Striped Pyjamas"[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/157/79/mizrak-da-var-tank-da-farkli-caglarda-gecen-en-etkileyici-savas-filmleri-780x439.jpg[/RESIM]Babası Nazi komutanı olan bir çocuk ve yaşanan hüzün dolu olaylar... Bu film sizi fazlasıyla duygulandırabilir.  Filme Git ► "Der Untergang"[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/157/88/mizrak-da-var-tank-da-farkli-caglarda-gecen-en-etkileyici-savas-filmleri-780x439.jpg[/RESIM]Adolf Hitler'in son günleri nasıldı? Savaş ne durumdaydı? İşte bu nefis film, tüm sorularınıza cevap olabilir.  Filme Git ► "Overlord"[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/157/36/mizrak-da-var-tank-da-farkli-caglarda-gecen-en-etkileyici-savas-filmleri-780x439.jpg[/RESIM]Şahane bir savaş filmi, nasıl yavaşça bir bilim kurguya dönüşür? Gerilimli, farklı bir savaş filmi izleyeceksiniz.  Filme Git ► ● E bunlar da kesmediyse, hemen aşağıdaki butona tıklayarak modunuza göre film tavsiyesi seçebilirsiniz![RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/28/58/simdiye-kadar-nasil-izlememisim-diyeceginiz-7-film-tavsiyesi-780x439.png[/RESIM] Modunu Seç ►
32b
0
5 yıl
The Paramedic: Netflix İmzalı Yeni İspanyol Filmi "El Practicante" İzlenir mi?
The Paramedic: Netflix İmzalı Yeni İspanyol Filmi "El Practicante" İzlenir mi?
Sizlere daha 3-4 gün önce izlediğim şu Netflix filmi hakkında bir şeyler yazmışken, hemen koşup bugün izlediğim Netflix imzalı The Paramedic filmi hakkında da bir şeyler yazmak istedim. Çünkü özellikle de etrafımdaki sinefil kişilerden "Kaan The Paramedic filmi konusu ne?", "İspanyol yapımı bu El Practicante filmi izlenir mi?" gibi sorular almaya başladım ve ben de sıvadım kolları, size bu İspanyol sinemasının yeni filmi The Paramedic'ten kısa ve net olarak bahsetmek istedim. Netflix'te İzlenecek 5 İyi 2020 Dizisi ►  Hadi gelin şimdi 2020 yapımı The Paramedic filminin konusu ne? İzlenir mi? İzlenirse neden izlenir? gibi sorulara bir bir cevap verelim. Öncelikle nedir bu İspanyol yapımı The Paramedic filminin konusu?[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/210/47/the-paramedic-netflix-imzali-yeni-ispanyol-filmi-el-practicante-izlenir-mi-780x439.png[/RESIM]Evet çoğunuzun adından da anlayacağı üzere bu film, "Paramedik" denilen, olay yerine gidip acil durumdaki kazazedeye ilk yardımı yapan profesyonel bir sağlık görevlisini konu alıyor. Evli adamımız iş arkadaşı ve ambulans ile olay yerlerine gidip, acil durumdaki vakalara el atıyorlar. Fakat bir gün Ambulans'ın içindeyken yaşanan trajik bir kaza, adamımızda kalıcı bir hasar bırakıyor ve işte o andan itibaren de adamımızın hayatı, geri dönülemez bir şekilde değişiyor. İşte film de bu acı olay sonrası yaşananları konu alıyor.  The Paramedic filmi izlenir mi? İzlenirse neden izlenir?[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/210/54/the-paramedic-netflix-imzali-yeni-ispanyol-filmi-el-practicante-izlenir-mi-780x439.png[/RESIM]Burada yıllardır tavsiyelerimi takip edenler şunu çok iyi bilir ki; ben tam anlamıyla İspanyol sineması hayranıyım. İspanyol sinemasının kendi kasvetli atmosferine, beyin yakan gerilim dolu senaryolarına ve iyi oyunculuklarına tam anlamıyla hayranım. İşte bu film de bana bunu hissettirmeyi başardı. Film beni peşinden sürüklemeyi başardı. Eğer biraz ilginç bir konu ve biraz da gerilim isterseniz bu filme bir şans verin derim. Mutlaka izleyin dediğim diğer İspanyol Filmleri için de hemen buraya tıklayın.  Filmde +18 sahneler de mevcut...[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/210/96/the-paramedic-netflix-imzali-yeni-ispanyol-filmi-el-practicante-izlenir-mi-780x439.png[/RESIM]İrili ufaklı birkaç uygunsuz sahnenin de bulunduğu bu film, pek Netflix'te ailecek izlenecek filmlerden değil. Fakat farklı bir konu ve insanların ne uçuk noktalara geldiğini görmek için iyi bir yapım diyebilirim.  Başrolümüz, bu platformun en beğenilen filmi Contratiempo'nun da başrolü olan "Mario Casas"[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/210/98/the-paramedic-netflix-imzali-yeni-ispanyol-filmi-el-practicante-izlenir-mi-780x439.png[/RESIM]Hemen şimdi bu sitenin ana sayfasına gidecek olursanız oradaki "Çok Beğenilen Tavsiyeler" başlığındaki ilk 5 filmden 2'sinin İspanyol filmi olduğunu görebilirsiniz. Tam 339 Kaan'ın Tavsiyesi üyesinin beğendiği Contratiempo filmi ise ilk sırada yer alıyor. İşte bu filmimizin başrolü, o filmin de başrolüydü ve Contratiempo, benim her ortamda tavsiye etmekten usanmadığım en iyi İspanyol filmi örneklerinden biri...  - - - - -  Buraya tıklayarak The Paramedic filmini Netflix üzerinden izleyebilirsiniz.  [RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/184/10/tek-tek-taniyalim-netflix-imzali-ask-101-dizisi-oyunculari-kimler-780x439.png[/RESIM] Modunu Seç ►
12b
0
4 yıl
Kuvvetli Bir Alkış: Netflix'in "NE İZLEDİK BİZ?" Dedirten Yeni Yerli Dizisi!
Kuvvetli Bir Alkış: Netflix'in "NE İZLEDİK BİZ?" Dedirten Yeni Yerli Dizisi!
Netflix, yeni yerli yapımlarla Türkiye pazarında varlığını sürdürmeyi başarıyor. Her ay açıklanan Netflix yayın takviminin sıkı takipçilerinden biri olarak ben de Berkun Oya imzalı yeni Netflix dizisi Kuvvetli Bir Alkış'ı hemen ajandama not almış ve gösterime gireceği günü iple çekmeye başlamıştım. Nihayet Kuvvetli Bir Alkış dizisi 29 Şubat 2024 tarihinde Netflix'te yayına girdi ve ben de birçok kişi gibi hemen bir köşeye oturup bu yeni netflix dizisini izlemeye koyuldum. Kuvvetli Bir Alkış dizisini izleyen pek çok kişi, diziden kafası karışarak ayrıldı. Bu yüzden yine birçok kişi hemen Google'a "kuvvetli bir alkış dizisi inceleme", "kuvvetli bir alkış dizisi ne anlatıyor" gibi sorular yazarak, zihinlerindeki soru işaretlerini gidermeye çalıştı ve hala da çalışıyor... İşte ben de tam da bu yüzden sizlere bu ilginç, son zamanların en sıradışı yerli dizisiyle ilgili birkaç şey anlatmak istedim... E hadi gelin şimdi bu diziye şöyle bir bakalım! ● Bu dizi hakkında YouTube kanalımızda detaylı bir İNCELEME hazırladık![VIDEO]https://www.youtube.com/watch?v=YVFNbGwiJ0g[/VIDEO] Dizi hakkındaki yorumumdan önce; Nedir bu Kuvvetli Bir Alkış dizisi konusu, ona bir bakalım...[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/342/78/kuvvetli-bir-alkis-netflix-in-ne-izledik-biz-dedirten-yeni-yerli-dizisi-780x439.png[/RESIM]Bu yeni Netflix dizisi, çocuk sahibi olmak isteyen bir anne-babayı ve bu çiftin dünyaya getirdikleri çocukla birlikte ilerleyen hayatlarını konu alıyor. Çocukları büyüdükçe çok farklı şeyler yaşayan anne babamız, hem bu durumla hem de birbirleri arasındaki ilişkide olup biten sorunları çözmek veya çözmemek arasında gelip gidiyor. İşte dizi de bu süreci bize 'absürt komedi' tadında aktarıyor. Lamı cimi yok: Ben bu dizinin ilk 4 bölümünü çok sevdim, fakat geri kalan bölümleri için durumlar pek iyi değil...[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/342/87/kuvvetli-bir-alkis-netflix-in-ne-izledik-biz-dedirten-yeni-yerli-dizisi-780x439.png[/RESIM]Hemen yukarıya da eklediğimiz, YouTube kanalımızda hazırladığımız kuvvetli bir alkış inceleme videomuzda da dile getirdiğim gibi dizinin ilk 4 bölümündeki atmosfer beni gerçekten yakalamayı başardı. Dizi, tam olarak normal şekilde başlasa da giderek absürt komedinin dozunu arttırıyor ve içine aile-toplum hatta yer yer siyaset ve eğitim konularını da alarak büyük bir eleştiri yumağına dönüyor. Nerdeyse her sahnede bir metafor, her bölümde 5'ten fazla atıf sayabilmek mümkün... Bu da giderek izleyiciyi, yani bizleri yoruyor. Berkun Oya, kendi evrenini oluşturmayı başardı![RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/342/17/kuvvetli-bir-alkis-netflix-in-ne-izledik-biz-dedirten-yeni-yerli-dizisi-780x439.png[/RESIM]Bir Başkadır dizisiyle hepimizi yakalayan, CİCİ gibi bir yapım ile tekrar karşımıza çıkan Berkun Oya, "Kuvvetli Bir Alkış" dizisiyle bence artık kendi evrenini oluşturmayı başardı. Bölüm sonlarındaki o kendine has şarkı seçimi, oyunculukların kalitesi, sahnelerdeki renk kontrasları ve özellikle kalabalık sahnelerdeki çekim teknikleriyle Berkun Oya, kendine has bir tat yaratmayı başardı. Ayrıca bu dizide de izlediğimiz Öğretmen karakterini direkt olarak kendisi oynuyor, ve bence çok da güzel, mizahi ve sert bir oyunculuk sergiliyor. "Keşke daha uzun izleyebilseydik.." diye bile düşündüm. - - - - - -  Özet: İçindeki göndermeleri, çok derin, düşündürücü replikleri ve izleyene hayatı sorgulatmayı başaran şahane sahneleriyle ben bu diziyi, son zamanlarda yapılmış en kendine özgü, en bizden dizilerden biri olarak görüyorum... Bu diziyi ya çok seversiniz, ya da hiç sevmezsiniz. Kesinlikle ortası yok... Hemen yukarıya da eklediğimiz İNCELEME VİDEOSUNU mutlaka izleyin ve bu dizi hakkında konuşup, sohbet ettiğiniz arkadaşlarınıza da izletin derim. - - - - - -  [RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/342/85/kuvvetli-bir-alkis-netflix-in-ne-izledik-biz-dedirten-yeni-yerli-dizisi-780x439.png[/RESIM] • Kuvvetli Bir Alkış dizisi Netflix'te var mı? Evet. Berkun Oya imzalı bu dizi, Netflix'te izlenebilir. • Kuvvetli Bir Alkış dizisi kaç bölüm? Kaç sezon? Dizi, ortalama 25 dakikadan oluşan 6 bölümlük bir dizi. 2. sezon gelir mi, Metin karakterinin anne karnına dönmesinden sonra yaşananları görür müyüz bilemiyorum fakat şimdilik dizi 1 sezon ve 6 bölümden oluşuyor. Tam anlamıyla bir Mini Dizi diyebiliriz. [RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/184/10/tek-tek-taniyalim-netflix-imzali-ask-101-dizisi-oyunculari-kimler-780x439.png[/RESIM] Modunu Seç ►
7.8b
0
1 yıl
Bu Sefer Olmuş! Netflix'in Yeni Türk Dizisi: "Aşk 101"
Bu Sefer Olmuş! Netflix'in Yeni Türk Dizisi: "Aşk 101"
Hakan Muhafız, Atiye derken Netflix Türkiye birden fantastik ve gizemden çıkıp "Şöyle daha normal, içinde genç olan, efektsiz, normal bir şeyler yapmasak mı?" diye düşünmüş ve aylar önce "Aşk 101" dizisinin geleceğini haber vermişti. Love 101, yani bizdeki adıyla "Aşk 101" dizisinin ilk sezonu 2 gün önce yayınlandı. Ben de hemen izleyip kolları sıvadım ve size bu Netflix'in yeni gençlik dizisi Aşk 101 nasıl? konusu ne? neden izlenir? gibi soruların yanıtlarını vermek istedim. Aşk 101 Oyuncuları Hakkında Bilgi İçin Tıkla! ► Öncelikle bu içeriğe "Aşk 101 izle" gibi bir arama sonucu yolunuz düştüyse üzülerek söylemek istiyorum ki yanlış yerdesiniz. Fakat "Aşk 101 konusu ne?", "Aşk 101 dizisi yorumları neler?" gibi aramalar sonucu buradaysanız şanslısınız çünkü hemen aşağıda bu sorularınıza yanıt bulabileceksiniz. Hadi gelin şimdi Netflix'in yeni Türk dizisi Aşk 101'e şöyle bir yakından bakalım.  Öncelikle nedir bu Netflix imzalı Aşk 101 dizisinin konusu?[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/183/87/bu-sefer-olmus-netflix-in-yeni-turk-dizisi-ask-101-780x439.png[/RESIM]1998 yılında İstanbul'da bir lisedeyiz. Her biri farklı farklı asi, aykırı ve kural tanımaz gençlerimiz var. Biri öğrencilere bahis oynatırken diğeri haksızlığa gelemeyince kaba kuvvete başvuruyor. Bir diğeri güzelliğini kullanarak erkek öğrencilerden faydalanmaya çalışırken bir diğeri yaşadığı olaylar nedeniyle kendini alkole vurmuş... İşte bu grubu, disipline gitme telaşı bir araya getiriyor. Onlar da kendilerini seven tek öğretmenleri okuldan gitmesin diye bir aşk macerasına girişiyorlar ve öğretmenleri için uğraşırken aslında kendi hayatlarını da değiştirdiklerini fark ediyorlar. İşte dizimiz, bu bir grup gencin yaşadıklarına odaklanıyor.  Neden izlenir?[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/183/53/bu-sefer-olmus-netflix-in-yeni-turk-dizisi-ask-101-780x439.png[/RESIM]Gençlik dizilerinde pek başarılı değiliz bu bir gerçek. Geriye dönüp iyi gençlik dizilerimiz nelerdi diye baktığımda aklıma sadece "Not Defteri" ve "Kavak Yelleri" geliyor. Tabi bu yapımlar birbiri ile kıyaslanamaz fakat bence "Aşk 101" de yıllar sonra keyifle anılabilecek bir gençlik dizisi olarak zihinlerimizde yer alacak. Çünkü dizideki oyuncuların her biri ile bağlantı kurabiliyorsunuz. Kötü bir karakteri de anlayabiliyorsunuz, soğuk, içe kapanık bir karakterin yerine de kendinizi koyabiliyorsunuz. Dizi ve filmlerin iyi ya da kötü yapan en büyük şey, izleyicinin kendisini başrollerin yerine koyabilmesi veya koyamamasıdır. İşte bence bu dizi, bunu başarıyor.  Kadro çok başarılı, her oyuncuya ısınabiliyorsunuz![RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/183/80/bu-sefer-olmus-netflix-in-yeni-turk-dizisi-ask-101-780x439.png[/RESIM]Gıcık bir kız, kaba kuvveti seven fakat özünde iyi çocuk, ailevi sorunları olan bir delikanlı, ticareti, parayı seven bunu iyi bir şekilde kullanan bir diğer genç ve tüm bu grubun dengesini değiştiren zeki, çalışkan, naif ve başarılı kız. Diziyi izlerken ana karakterlerin hepsine de kolayca ısınabiliyorsunuz. Bu yüzden oyuncu kadrosu da gerçekten başarılı diyebilirim. Hatta tüm bu oyuncuların, bu diziden sonra Instagram takipçilerinin hıza artacağı da gözle görünür bir gerçek.  Gençlik ama her şey toz pembe olduğu bir gençlik değil, hayatın hüzünlü yanını da izliyoruz...[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/183/34/bu-sefer-olmus-netflix-in-yeni-turk-dizisi-ask-101-780x439.png[/RESIM]Gençlik dizisi deyince hemen komedi kategorisinde fakat komik olmayan, derdin tasanın olmadığı toz bembe bir dünyada yaşayan gençleri konu alan diziler akla gelir istemsiz, fakat bu dizi bunu çözmüş. Dizi, karakterlerin dram yüklü taraflarına fazlasıyla değiniyor. Aslında uzaktan bakıldığında dizi "eğlenceli" değil, dostluğun ve arkadaşlığın anlatıldığı hüzünlü bir dizi. Bence tam da bu yüzden, bu dizi bir kefeye konacaksa kesinlikle hüzünlü bir kategoride yer almalı derim. Müzikler çok başarılı![RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/183/65/bu-sefer-olmus-netflix-in-yeni-turk-dizisi-ask-101-780x439.png[/RESIM]Dizinin tam yerinde ve zamanında giren nefis müzikleri var. Birçok nefis şarkı kullanılmış dizide ve her biri de nokta atışı diyebilirim. Karakterlerimiz sokakta yürürken arkadan usul usul gelen 90'lı yılların nostaljik şarkıları da gayet güzel düşünülmüş detaylardan birkaçı. İşin müzik tarafında kim varsa kutluyorum.  Ortalama 40 dakikalık 8 bölüm de su gibi akıyor...[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/183/86/bu-sefer-olmus-netflix-in-yeni-turk-dizisi-ask-101-780x439.png[/RESIM]Artık hepimizin fark ettiği bir şey var ki; dizi bölümleri giderek kısaldı ve gelecekte de giderek daha da kısalacağı aşikar. Artık 2 saatlik filmlerin bile "uzun" olarak nitelendirildiği bir dönemdeyiz ve 1 buçuk saat boyunca bir dizi bölümü izlemek hepimizi mutlu etmiyor. İşte Aşk 101, ortalama 40 dakikalık bölümleri ile bu ihtiyaca da cevap veriyor.  NOT: Netflix'ten bir "Game of Thrones" beklentisi olanlar var biliyorum fakat maalesef bu beklentinizi çok ama çok aşağıya çekmeniz gerek. Ve bence bu dizi, ortalamanın üzerinde bir yapım. Aslında daha kötü bir şeyler izlerim diye umuyordum fakat dizi beni şaşırtmayı başardı. Şöyle 90'lı yılların Türkiye'sinde, bir lise günlüğü izlemek isterseniz bu diziye bir şans verin derim.  ● Bu arada aşağıdaki butona tıklayarak da modunuza göre film tavsiyesi seçebilirsiniz![RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/182/80/bunyeniz-kaldirmayabilir-beyin-yakan-kafa-karistiran-12-film-onerisi-780x439.png[/RESIM] Modunu Seç ►
9.1b
2
5 yıl
The Boys: Bir Çırpıda İzlenecek 10 Numara Süper Kahraman Dizisi!
The Boys: Bir Çırpıda İzlenecek 10 Numara Süper Kahraman Dizisi!
Bugün size az önce bitirdiğim ve 'nasıl bu kadar geç fark etmişim bu diziyi!' diye kendime kızdığım The Boys dizisini tavsiye etmeye geldim. Eğer bu diziyi hiç izlemediyseniz birkaç dakika içinde okuyabileceğiniz ve içinde The Boys izlenir mi, The Boys konusu ne? gibi sorularınıza cevap bulabileceğiniz bu içeriğe göz attıktan sonra hemen gidip The Boys dizisini izleyin derim. Özel Güç Konulu Film Tavsiyeleri! ►  Ama öncelikle hadi gelin şimdi sizi The Boys dizisi konusu, oyuncuları ve bilinmeyenleri ile hakkında biraz bilgilendirip 'The Boys neden izlenir?' sorunuza cevap vereyim... Hadi! Yorumuma geçmeden önce gelin The Boys dizisinin konusuna şöyle bir göz atalım![RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/231/76/the-boys-bir-cirpida-izlenecek-10-numara-super-kahraman-dizisi-780x439.png[/RESIM]Öncelikle izleyeceğiniz bu dizi içinde bol göndermelerin olduğu, şimdiye kadar izlediklerinize hiç benzemeyen farklı bir "Süper Kahraman" dizisi. Fakat şimdi ben böyle deyince aklınıza hemen o cıvık cıvık kahramanlık fışkıran tipik süper kahraman dizi-filmleri gelmesin. Burada bu yozlaşmış düzenle mücadele etmeye çalışan bir grup 'süper olmayan' insanın verdikleri mücadeleyi izliyoruz... Günün sonunda asıl süper kahramanlar kim, bu tartışılır tabi... Konusunu az çok kavradıysanız hemen yorumuma geçiyorum. Peki The Boys dizisi neden izlenir?[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/231/94/the-boys-bir-cirpida-izlenecek-10-numara-super-kahraman-dizisi-780x439.png[/RESIM]Öncelikle dizide 'biz sizin yanınızdayız' deyip, güçlerini kötüye kullanan süper kahramanları ve onlara karşı duran bir takım mücadeleci insanı izliyoruz. Başrolde normal insanlar da olduğu için kendimizi onların yerine koyup diziye çok rahat bir şekilde adapte olabiliyoruz. Ayrıca şimdiye kadar maruz kaldığımız tüm 'süper kahraman' tezlerini de bir bir çürütüyor bu dizi. Kostümlüler mi? Evet. Özel güçlerle uçup kaçıyorlar mı? Evet. Fakat dizi, süper kahramanların tamamen kameraya oynadığını, arka planda dev bir yalan rüzgarının döndüğünü ve aslında Amerika'da ilaç, silah ve kirli siyasetin zirve yaptığını bizlere gösteriyor. Evet dizide çok sert eleştiri ve göndermeler de bulunuyor. Yani bu diziye sıradan bir süper kahraman dizisi demek biraz yürek ister... Hem şöyle özel güçlerin bolca olduğu biraz fantastik, hem de temelinde gerçek hayata dokunan bir şeyler izlemek isterseniz tercihiniz mutlaka bu dizi olmalı. Oyunculuklar nefis, efektler başarılı, bölümler akıyor fakat dizimiz bolca +18 sahne içeriyor...[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/231/2/the-boys-bir-cirpida-izlenecek-10-numara-super-kahraman-dizisi-780x439.png[/RESIM]Dizi Amazon Prime Video platformunda yayınlanıyor. Dijital platformlar son yıllarda birbirleri ile yarıştıkları için Amazon bu diziye müthiş paralar harcamış. Zaten bunu dizideki sahnelerden hemen anlayacaksınız. Hele inanların patladığı bazı sahneleri var ki gerçekten çok başarılı. Fakat işte bu ve diğer yetişkin sahneleri diziyi fazlasıyla +18 kılıyor... Ben uyarımı yapayım da sonra kulağımı çınlatmayın. Butcher, Homelander ve Frenchie... Dizideki bu 3 karakteri gerçekten çok beğendim![RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/231/73/the-boys-bir-cirpida-izlenecek-10-numara-super-kahraman-dizisi-780x439.png[/RESIM]Dizideki oyuncu seçimleri çoğunlukla başarılıydı, fakat bu 3 oyuncunun hayat verdiği 3 karakter, gerçekten çok keyifliydi. Butcher'ı Karl Urban, Homelander'ımızı Antony Starr ve Frenchie karakterini de Tomer Kapon oynuyor. Bu karakterlerin olduğu sahnelerden öyle büyük keyif aldım ki, bu üç karakter ile farklı bir dizi çekilse onu da aynı hevesle izlerim. - - - - -  NOT: Mutlaka izlemenizi tavsiye ettiğim bu dizi 2 sezon ve toplamda 16 bölümden oluşuyor. Ayrıca dizinin 3. sezonu da gelecek ve onu da çok yakından takip edeceğim... Bu arada bu nefis diziyi burada ve Instagram'da da bizi sıkı takip eden Abdussamed Şahin'in gönderdiği DM ile fark ettim, kendisine de teşekkürler ediyorum... Hadi iyi seyirler! - - - - -  [RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/184/10/tek-tek-taniyalim-netflix-imzali-ask-101-dizisi-oyunculari-kimler-780x439.png[/RESIM] Modunu Seç ►
11b
4
4 yıl
Hayırlı Olsun! Artık Marvel ve DC Gibi Türk Süper Kahramanların da Sinematik Bir Evreni Var: "T World"
Hayırlı Olsun! Artık Marvel ve DC Gibi Türk Süper Kahramanların da Sinematik Bir Evreni Var: "T World"
"Marvel" isminde bir çizgi roman evreni kendi dünyasında kahramanlar yarattı, sinemaya evrildi ve yaptığı seri filmler sayesinde dünya üzerinde gişede en çok hasılata sahip olan filmlere imza attı. "DC" evreni de aynı şekilde bir imaj çizdi ve milyon dolarlar kazandı. İşte biz Türk sinema izleyicileri de "Bizden neden böyle bir şeyler çıkmıyor ya?" diye yakınıp durduk. Fakat artık Türk süper kahramanların boy göstereceği bir evren de olacak, ismi de "T World"... Gelin detaylara bakalım. T World adlı sinematik evren Türk süper kahramanların hikayelerini konu alacak[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/143/59/hayirli-olsun-artik-marvel-ve-dc-gibi-turk-super-kahramanlarinin-da-sinematik-bir-evreni-var-t-world-780x439.jpg[/RESIM]Tam adı T World Entertainment and Productions olan Türk bir yapım şirketi, Türk süper kahramanlar için bir sinema evreni oluşturduklarını açıkladı. Bu evren "T World" evreni olacak ve bu evrende Türk süper kahramanlarının hikayeleri dizi ve filmler ile tüm dünyaya anlatılacak. Dünyaya Amerika'dan sonra en büyük dizi ihraç eden ikinci ülke Türkiye![RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/143/40/hayirli-olsun-artik-marvel-ve-dc-gibi-turk-super-kahramanlarinin-da-sinematik-bir-evreni-var-t-world-780x439.png[/RESIM]Ülkemiz, dünyaya kendi dizilerini ihraç ederek büyük para kazanan 2. ülke. İlk sırada ise Amerika yer alıyor. E hal böyle olunca da bir Türk süper kahraman evreni yaratmak kaçınılmazdı ve bunu da içimizden bir şirket sonunda yapmayı başardı. T World evreninde ilk olarak 3 dizi çekileceği de duyurulanlar arasında. T World evreninin ilk dizisi olan "Altay" ismindeki diziyi ünlü Lost dizisinin yönetmeni "Bobby Roth" yönetecek![RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/143/20/hayirli-olsun-artik-marvel-ve-dc-gibi-turk-super-kahramanlarinin-da-sinematik-bir-evreni-var-t-world-780x439.jpg[/RESIM]T World evreni, ilk Türk süper kahraman dizisi "Altay" ile şimdiden gümbür gümbür geliyor çünkü dizinin ilk bölümünün yönetmen koltuğunda, daha önce Lost, Prison Break ve daha birçok popüler dizinin de yönetmen koltuğunda oturan "Bobby Roth" oturacak.  Bu evrende çekilen film ve diziler Netflix, Amazon ve diğer dijital platformlar sayesinde tüm dünyaya ulaşacak. Ülkemiz, çok zengin bir kültür deryasının içinde yüzüyor. Eğer T World evreni başarılı bir ol izler ve çok iyi bir şekilde bu zengin kültür sinemaya aktarılabilirse, tüm dünyada ses getiren bir sinema evrenine ev sahipliği yapıyor olabiliriz. ● Bunlar kesmedi mi? O zaman aşağıdaki butona tıklayabilir ve "Beynimi Yaksın" kategorimize gidip benzer konulu daha fazla film tavsiyesi bulabilirsiniz![RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/28/58/simdiye-kadar-nasil-izlememisim-diyeceginiz-7-film-tavsiyesi-780x439.png[/RESIM] Modunu Seç ►
10b
0
5 yıl
Çatışma Sevenler Buraya! Aksiyon Dolu 8 İyi Savaş Filmi Önerisi!
Çatışma Sevenler Buraya! Aksiyon Dolu 8 İyi Savaş Filmi Önerisi!
"Savaş" her ne kadar kötü bir olay olsa da, "Savaş filmleri" bir o kadar çok ilgimizi çekiyor. Bombalar, silahlar, yaralanan askerler izleyiciyi kendine kilitlemeyi başarıyor. İşte bu yüzdendir ki "film" denilince 10 kişiden 7'sinin aklına ilk olarak "Savaş filmleri" geliyor.  Bugün bu listede "Er Ryan'ı Kurtarmak" gibi çoğunluğun bildiği ve izlediği, o popüler ve iyi savaş filmleri yerine daha az kişinin bildiği, pek dilden dile yayılamamış ama iyi olan o savaş filmi önerilerine göz atacağız. (Gerçek kişi ve olayları konu alan nefis film tavsiyelerime de buraya tıklayarak göz atabilirsiniz) Hadi şimdi gelin, gerek görsel efektleri, gerekse insanı heyecanlandıran sahneleri ile o aksiyon dolu savaş filmi önerileri nelermiş birlikte göz atalım! 1. Listemizdeki ilk savaş filmi önerimiz "Operation Red Sea", yani bizdeki adı ile "Kızıldeniz Operasyonu"...[RESIM]http://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/49/77/farkli-donemlerde-gecen-aksiyon-dolu-8-iyi-savas-filmi-onerisi-780x439.jpg[/RESIM] "Kaan bu film nedir? IMDB puanı kaçtır? Nasıl bir şeydir?" diyenler hemen aşağıdaki butonu tıklayarak film için yazdığım kısa tavsiye metnine ışınlanabilir! Filme Git ► 2. Bir diğer savaş filmi tavsiyemiz ise "Panfilov'un 28 Adamı" oluyor... [RESIM]http://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/49/84/farkli-donemlerde-gecen-aksiyon-dolu-8-iyi-savas-filmi-onerisi-780x439.jpg[/RESIM]Moskova'ya ilerleyen Alman askerlerini durdurmak için verilen mücadeleyi konu alan bu filmi mutlaka izlemelisiniz. Filme Git ► 3. Sıradaki bir diğer savaş filmi önerisi ise "12 Strong", yani "12 Savaşçı"...[RESIM]http://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/49/8/farkli-donemlerde-gecen-aksiyon-dolu-8-iyi-savas-filmi-onerisi-780x439.jpg[/RESIM]Bu filmimizi ise Afganistan'da El Kaide ile verilen mücadeleyi konu alıyor. Filme Git ► 4. Listemizin ortalarına geldiğimizde ise bizi "Lone Survivor" filmi karşılıyor...[RESIM]http://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/49/12/farkli-donemlerde-gecen-aksiyon-dolu-8-iyi-savas-filmi-onerisi-780x439.jpg[/RESIM]Bu film ise Taliban'ın has adamlarına karşı yapılan gerçek bir operasyonu konu alıyor. Filme Git ► 5. Sırada, bir savaş kahramanının hikayesini konu alan "Hacksaw Ridge", yani "Savaş Vadisi" filmimiz var...[RESIM]http://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/49/76/farkli-donemlerde-gecen-aksiyon-dolu-8-iyi-savas-filmi-onerisi-780x439.jpg[/RESIM]Yönetmenliğini Mel Gibson'ın yaptığı bu nefis filmi mutlaka izlemelisiniz.  Filme Git ► 6. Şahane görsel efektleri ile uzun uzun bakacağınız bir savaş filmi; "The Great Wall", yani "Çin Seddi"...[RESIM]http://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/49/7/farkli-donemlerde-gecen-aksiyon-dolu-8-iyi-savas-filmi-onerisi-780x439.png[/RESIM]Muhteşem görsel efektler ile bezenmiş bu film de mutlaka izlenmesi gerekenler arasında. Filme Git ► 7. Sıradaki savaş filmi önerimiz ise yukarıdakilerden biraz farklı; "Spectral"...[RESIM]http://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/49/93/farkli-donemlerde-gecen-aksiyon-dolu-8-iyi-savas-filmi-onerisi-780x439.jpg[/RESIM]Bu film ise yukarıdakilerden biraz farklı çünkü bu filmde teknolojik bir savaş izleyeceksiniz.  Filme Git ► 8. Son olarak farklı bir dünyası olan iyi bir savaş filmi önerisi; "Edge of Tomorrow", yani bizdeki adıyla "Yarının Sınırında"...[RESIM]http://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/49/72/farkli-donemlerde-gecen-aksiyon-dolu-8-iyi-savas-filmi-onerisi-780x439.jpg[/RESIM]Bu filmde de teknolojinin ağır bastığı modern bir savaş göreceksiniz. Filme Git ► ● Ne oldu? Bunlar kesmedi mi? O zaman tam da buraya tıklayarak anında moduna göre film önerisi bulabilirsiniz!
44b
0
6 yıl
Tulsa King: Usta Oyuncu Sylvester Stallone Başrollü Yeni Gangster Dizisi!
Tulsa King: Usta Oyuncu Sylvester Stallone Başrollü Yeni Gangster Dizisi!
Sylvester Stallone hepimiz için en efsane oyunculardan biridir şüphesiz. Zor geçen çocukluğu, geçirdiği hastalıklar ve şu an 76 yaşında olmasına rağmen hala birçok yapımda taş gibi rol kesiyor olması bile onun ne kadar sağlam biri olduğunu gösteriyor. İşte Tulsa King dizisi detaylarına ilk göz attığımda da bu yüzden çok heyecanlandım. Çünkü dizimizin başrolü Stallone abimizin ta kendisi... 2022 yapımı Tulsa King dizisi yayına girer girmez de hemen izlemeye başladım. 19 İyi Netflix Filmi! ►  Tulsa King dizisi konusu ne? Oyuncuları kimler? ve en önemlisi; Tulsa King dizisi izlenir mi? gibi sorularınıza yanıt verebilmek için de hemen dizinin yayındaki bölümlerini izleyip bu sorularınıza cevap verebilmek için kolları sıvadım... Hadi gelin biraz size Tulsa King dizisinden bahsedeyim. Yorumumdan önce gelin dizinin konusuna bakalım...[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/314/83/tulsa-king-usta-oyuncu-sylvester-stallone-basrollu-yeni-gangster-dizisi-780x439.png[/RESIM]Tulsa King, yıllar önce yaşanan bir olay nedeniyle 25 yıllık hapis cezasını bitiren bir gangsterin günlük hayata dönmesini konu alıyor. Adamımız hayatının büyük bir kısmını 4 duvar arasında geçirdikten sonra günümüz dünyasına ayak uydurması biraz zor olsa da, tecrübelerinin de yardımıyla düzenini yavaş yavaş kurmaya başlıyor. Fakat geride bıraktığı çetesi ona "Artık buralar senlik değil, Tulsa'ya gidip orada bir düzen kur" deyince, adamımız da küçük bir şehirde maceralara atılıyor. İşte dizimiz de, bu adamın yaşadıklarını işliyor. Tam anlamıyla "Harbi bi dizi!"...[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/314/2/tulsa-king-usta-oyuncu-sylvester-stallone-basrollu-yeni-gangster-dizisi-780x439.png[/RESIM]Söylediğim gibi dizi 25 yıldır içeride olan bir mafya babasını konu alıyor. Ve bence tam da bu yüzden Sylvester Stallone bu role cuk diye oturmuş. Ağırbaşlı, kendinden emin ve yıllar geçse de hala kendisine saygı duyulmasını sağlayan bir gangsteri izliyoruz. Haraçlar, çeteler, bölgeler, kavga ve para... Bence bu dizi, kesinlikle olmuş bir yapım. Ya başrolde Stallone olmasaydı?[RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/314/7/tulsa-king-usta-oyuncu-sylvester-stallone-basrollu-yeni-gangster-dizisi-780x439.png[/RESIM]Açıkçası dizinin işlediği konu çok tanıdık. Bu konuda onlarca film ve dizi izledik. Fakat başrolünde Stallone gibi usta bir ismin olması bence bu diziyi diğer hepsinden ayırmayı başarıyor. Başrolde başkası olsaydı bu diziyi yine izlerdim fakat muhtemelen burada size tavsiye etmezdim. Ağır ağır konuşması, hal ve hareketleri, bolca racon fışkıran tavırlarıyla, bir başrol bir yapımı nasıl omuzlar, işte bu dizide bunu çok iyi bir şekilde görebiliyoruz. - - - - - -  Özet: Başrolünde Stallone gibi usta bir ismin yer aldığı mafyatik ve yer yer gülümseten bir suç dizisi izleyeceksiniz. Dediğim gibi başrolünde başka biri olsaydı belki de burada bu diziyi size tavsiye etmiyor olurdum fakat başrolümüz Stallone olunca ve kendisi de dizideki karaktere 'cuk' diye oturunca, size de tavsiye etmek istedim. Bu türe ilgisi olanların 'Yavaş izleyeyim de bitmesin' diyeceği iyi bir dizi bu... Bir şans verin derim. Ayrıca bu diziyi hızlıca listeme almamı sağlayıp, hatırlatan aranızdan Hakan Aktaş'a da teşekkürler ediyorum. - - - - - -  ● Tulsa King dizisi Netflix'te var mı? Hayır, dizi Netflix yapımı değil. ● Tulsa King dizisi kaç bölüm? Dizinin 1. sezonu 10 bölümden oluşuyor.  [RESIM]https://www.kaanintavsiyesi.com/pictures/kesfet/184/10/tek-tek-taniyalim-netflix-imzali-ask-101-dizisi-oyunculari-kimler-780x439.png[/RESIM] Modunu Seç ►
13b
2
2 yıl

kaanintavsiyesi.com
Samimi Film Tavsiye Platformu
Hayat, kötü filmler izlemek
için çok kısa.